Monday, June 15, 2009

Ayat-Ayat CintaAyat-Ayat Cinta

Mungkin kita biasa dengar atau sudah memiliki dan membaca novel Indonesia karya Bapak Habiburrahman bertajuk ayat-ayat cinta.Ianya sebuah novel mengisarkan Fakri seorang remaja Indonesia, penuntut Universiti Al Azhar, Mesir menghadapi cabaran & pergolakan cinta dan konflik hidup yang berlandaskan syariat. Novel ini menjadi Best Seller dan telahpun difilemkan dan mendapat sambutan yang cukup hangat bukan sahaja di Indonesia malah asia tenggara. Sementara lagu-lagunya menjadi siulan dan bermain di bibir-bibir anak-anak kita dan menjadi lagu pilihan yang dikumandangkan oleh anak-anak sekolah dalam persembahan Hari Guru.


Ayat-Ayat Cinta di Surau Al Furqan
Alhamdullilah pada tanggal 27hb Dec 2008, Al Fadhil Ustaz Sabri Hanif dalam kuliah suboh yang disampaikan di Surau Al Furqan, Taman Seri Indah telah membaca
Surah Ali Imran ayat 31, Fiirman Allah yang bermaksud : “Katakanlah : Jika kamu (benar-benar) mencintai Allah, ikutlah aku(Muhammad), nescaya Allah mencintai mu dan mengampuni dosa-dosa mu’ dan Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang” .

INILAH SEBENARNYA AYAT-AYAT CINTA YANG PALING HEBAT, PALING INDAH & PALIING AGONG

Merujuk kepada Tafsir Al-Azhar karangan Prof Dr Hamka, ayat ini hendaklah dihubungkaitkan dengan penghujung ayat 30 surah Ali Imran yang bermaksud “……Dan Allah amatlah sayang kepada hamba-hambaNYA”. Ditafsirkan bahawa Allah amat sayang, amat kasih kepada hamba-hambaNYA, sehinggakan orang yang pernah berbuat salah, berdosa & bermaksiat pun bisa diampunkan apabila mereka memohon taubat dari Allah. Punya kasih dan sayangnya Allah kepada hambaNYA, sehinggakan Allah selalu bersedia menerima kedatangan hamba-hambaNYA yang ingin bertaubat. Tidak terkesan ka hati-hati kita? Bagi mereka yang ada iman di hati akan timbul rasa cinta, kasih, rindu dendam kepada Allah dan terasalah pula keinginan membalas cinta itu. Tapi mungkin hati ini samar-samar, mengharapkan bertepuk tidak sebelah tangan. Dalam suasana yang demikian datanglah ayat 31 di atas dan dirumuskan ayat ini.

“Jika sungguh-sungguh engkau cinta kepadaKu, maka jalan buat menemuiKu mudah sahaja, telah Aku utuskan RasulKu kepada mu, dialah petunjuk jalan menuju Aku. Hai utusanKu! Sampaikanlah pesanKu itu kepada seluruh hambaKu yang rindu, asyik dan cinta kepadaKu. Bentuklah sebuah rombongan dari sekelian orang yang bercinta dan engkau menjadi kepala rombongan itu. Katakanlah kepada mereka wahai RasulKu, cinta mereka Aku balas, bertepuk tidak sebelah tangan”.

Subhanallah! tidak ada “ayat-ayat cinta” seindah ini, sehebat ini dan seasyik ini, tidakkah kita teringin menjadi kekasihNYA, tidakkah teringin di hati kita untuk menempatkan diri kita dalam rombongan Rasullulah itu dan beruntung & berbahagialah mereka yang berada bersama-sama rombongan ini.

Tanda cinta kepada Allah, cinta pada Al Quran (kalam Allah), tanda cinta pada Al Quran, cintakan Rasullulah (Al Quran disampaikan melalui Rasullulah), tanda cintakan Rasullulah, bersamalah dalam rombongannya. Ada yang cinta pada Rasullulah, tapi tidak mengikutnya, contohnya bapa saudara Nabi , Abu Talib. Ada yang ikut Rasullulah, tapi tak cinta padanya, contohnya golongan munafik seprti Abdullah bin Ubai. Macamana dengan kita?

Akhir bicara, jika kita cintakan Allah, banyakkan zikir, jika kita cintakan Rasullulah, banyakan selawat dan jika kita cintakan diri kita, banyakan beristighfar.


Wallahua’lam


1 comment: